Föda med Doula

Ordet Doula kommer ursprungligen från grekiskan och betyder "hjälpkvinna". En Doula är i regel en ”vanlig” mamma som är särskilt intresserad av att stödja kvinnor och par som ska föda barn. Du behöver inte ha gått en utbildning för att vara doula, men det är något vi varmt rekommenderar.

Det finns flera olika doulautbildningar, vår egen är vilande just nu. Hör gärna av dig till ODIS (Organisationen för doulor i Skandinavien) - där hittar du många doulor och även deras egen doulautbildning.

De doulor som vi rekommenderar har alla deltagit vid flera förlossningar och gått AnnasProfylax Grundkurs förutom en doulautbildning.

Fanny Falkman är doula och kursledare, utbildad av ProfylaxGruppen.

"Skälen till att anlita en Doula vid förlossningen kan vara flera. Eftersom barnmorskan inte kan närvara hela tiden under förlossningen kan det kännas tryggt att ha en person närvarande som både har egen och professionell erfarenhet av att föda barn.

Doulans roll är inte att ersätta partnern utan fungerar som ett extra stöd och tillgång för både den födande kvinnan men även hennes partner. Många gånger kan doulans roll vara att stödja partnern så att han/hon kan slappna av och på ett bättre sätt finnas till för den födande kvinnan. Det kan vara perfekt att vara tre som delar på uppgiften. En kan massera medan den andra håller koll på tiden till exempel ."

Undersökningar visar att vid förlossningar där mamman haft en doula uppstår färre komplikationer som t ex kejsarsnitt, sugklocka och tång

Varför doula? Emma berättar:


"Att föda barn är alldeles för stort, smärtsamt och fantastiskt för att bara låta det bli som det blir. Man måste acceptera att det är ett arbete, det kräver en enorm insats, lika bra att förbereda sig så gott det går och styra över det man kan styra över. Ett sätt att styra över det är ju just att välja ytterligare en person som ska närvara under förlossningen, all övrig förlossningspersonal blir man ju bara tilldelad på vinst och förlust.I efterhand kan jag inte förstå att jag
överhuvudtaget hade några tvivel över att ha en doula med under förlossningen, jag känner bara en enorm tacksamhet över att min förlossning blev så grymt fantastisk som den blev, utan Adam och Fanny hade det inte varit möjligt!"


Personkemin viktig

Doulor är alla olika och personkemin är väldigt viktig – trivs ni tillsammans? Om ni funderar över att ha med en doula är det bra att träffa ett par stycken och känna efter.

Hitta en doula

Genom ProfylaxGruppen kan du få kontakt med flera doulor utbildade av oss. Doulaverksamheten är frikopplad från vår kursverksamhet varför du behöver kontakta den doula du är intresserad av separat och via mail som finns i vårt doularegister. Doulan står till förfogande 14 dagar före beräknad datum och fram tills dess att bebisen är född.

Organisationen doulor i skandinavien (ODIS) kan erbjuda många. Likaså har Föda Hemma-föreningen många listade doulor.

Doulor utbildade av ProfylaxGruppen: klicka här!
Vill ni också få en bra början på föräldraskapet?

Vill du få vårt nyhetsbrev - anmäl dig här:

Jag godkänner att min e-postadress lagras hos Profylaxgruppen.

 

Följ oss på facebook Gilla oss på facebook

Kurslokal
Karlaplan 9B, Lokal Smedjan, Stockholm

Postadress
Brötvägen 22
167 66 Bromma

Tel: 08-758 02 10   
Epost: kurser@profylaxgruppen.com

Vi nås säkrast på telefon mån-fre mellan kl 09.00-12.00. Din kursledares mobilnr hittar du på boknings-bekräftelsen.